12/6/09

Ο Παναγιώτης

Ο Παναγιώτης είναι ένας Έλληνας μετανάστης στo εξωτερικό.
Κάθε πρωί παίρνει την άσπρη Μερσεντέ και πάει στο μαγαζί του, 300 μέτρα πιο κάτω. Είναι λαϊκός τύπος, και ίσως ο καλύτερος Έλληνας μάγειρας στην πόλη.Tου αρέσει πολύ η ελληνική μουσική, ξέρει αμέτρητα τραγούδια απέξω. Α, και το ποτό. Μόνο που μετά από ένα σπάσιμο αγγείου ο γιατρός του ΄πε να το κόψει, οπότε τώρα μερακλώνει στεγνός.

Στο μαγαζί του συχνάζουν διάφοροι τύποι, λαϊκοί και μορφωμένοι. Οι συζητήσεις γυροφέρνουν εννιά στις δέκα στα πολιτικά, κυρίως της Ελλάδας, και ο Παναγιώτης, όταν αργά πια έχει αρθεί το απαγορευτικό, είναι συνηθισμένο μεθυσμένος να βρίσει κάναν πελάτη, ή και όλους μαζί. Αυτοί ευχαρίστως του ανταποδίδουν τις βρισιές και το άλλο βράδυ ξανάρχονται.

Το βιογραφικό του περιλαμβάνει μια θητεία σαν αρχιμάγειρας σε ξενοδοχείο σαράντα αστέρων στο Ντουμπάι, κάμποσα χρονάκια καραβόγατος στον Ατλαντικό, έναν ξεχασμένο γιο στη Βραζιλία, περιπέτειες με όργανα της τάξης στην Αθήνα, αμέτρητα κλεισμένα κι ανοιγμένα μαγαζιά, σε Ελλάδα κι εξωτερικό.

Καμιά φορά όμως πρέπει να πω πως λίγο με μπερδεύει, γιατί κάποτε αποκάλεσε τη χούντα «Επανάσταση». Μιαν άλλη φορά είπε ότι οι Πομάκοι είναι εχθροί της Ελλάδας και δε μπόρεσα να καταλάβω το γιατί. Δε συμπαθεί τα όργανα της τάξης αλλά γκρινιάζει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει τάξη. Κατηγορεί τους πολιτικούς σαν τα χειρότερα αποβράσματα και μετά λέει πως ο Αντρέας ήταν μεγάλη προσωπικότητα.

Βέβαια, όπως είπα και στην αρχή, είναι 100% λαϊκός τύπος.

Έτσι λοιπόν, όταν προχτές που έπαιζα μπουζούκι είπε στους διπλανούς που έβριζαν δυνατά τους Τούρκους να το βουλώσουν με τα ρατσιστικά γιατί μόνο η μουσική έχει επιτέλους νόημα, αποφάσισα πως δεν είναι κακός άνθρωπος, και θα εξακολουθήσω όποτε μπορώ να πηγαίνω στο μαγαζί του.

3 σχόλια:

  1. πολύ περίεργος είμαι να μου πεις αν υπάρχει αλήθεια ο τύπος ή είναι δημιούργημά σου το όλον και αν υπάρχει σε ποιο μαγαζί είναι για να δω αν τον ξέρω. Ως γνωστόν έχω παίξει σε όλα τα μαγαζιά της πόλης και των περιχώρων της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. υπάρχει υπάρχει...
    απλά παλιά τριγύριζε εργαζόμενος στα περίχωρα ...της χώρας.
    (χώρα των βουνών, πάνω χώρα κ.ά...:)

    Δούλεψε πάντως και στο γωνιακό, σε περίπτωση που.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ok, μου αρέσει ο Παναγιώτης :))

    Κι εσύ Χ.Ζ. δεν το είχα φανταστεί πως παίζεις μπουζούκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή